Nuff Head

15 Julai 2010

Pereka web mengaku memiliki 84 peratus Facebook ?

NEW YORK - Seorang pereka laman web, Paul Ceglia memfailkan satu saman di sebuah mahkamah di sini dengan dakwaan dia memiliki 84 peratus kepentingan dalam laman perkongsian sosial, Facebook, lapor sebuah akhbar semalam.

Menurut Ceglia, dia telah menandatangani satu kontrak dengan pengasas bersama Facebook, Mark Zuckerberg pada 2003 untuk memajukan dan mencipta satu laman web.

Menurut saman itu, berdasarkan kontrak itu, dia mendapat bayaran AS$1,000 (RM3,202) dan 50 peratus saham dalam produk tersebut yang pada akhirnya dilancarkan dengan nama thefacebook.com.

Kontrak itu turut menyatakan bahawa Ceglia akan memperoleh tambahan kepentingan satu peratus pada setiap hari sehingga laman berkenaan selesai disiapkan.

Setakat 2004 dan berdasarkan kontrak itu, dia sudah memiliki 84 peratus kepentingan dalam Facebook. Namun, menurut pihak pengurusan Facebook, saman itu tidak mempunyai asas undang-undang.

Zuckerberg dipercayai memiliki 24 peratus saham dalam Facebook manakala bakinya dimiliki oleh pelabur dan pekerja.

Pada tahun lalu, Zuckerberg dilaporkan membayar AS$65 juta (RM208 juta) kepada dua bekas rakan belajarnya bagi menamatkan satu tuntutan undang-undang bahawa dia mencuri idea mereka untuk mewujudkan Facebook. 

source: kosmo

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...